• en
 • sv
  juni-2013
 • Jubileumsloppet blir del i 2021-projektet

  27 juni, 2013

  14 september arrangeras för första gången Göteborgs Jubileumslopp, ett nioårigt projekt som kulminerar i samband med Göteborgs 400-årsjubileum 2021.
  Foto: Kjell Holmner

  – Häng med från början – vi vill att detta ska bli en folkfest, säger Kjell Selander, friidrottstränare i Sävedalens AIK och initiativtagaren till loppet.

  Loppet är en mil långt med start nära Skeppsbron mål och mål vid Lindholmen och med en sträckning längs södra och norra Älvstranden.

  Med sin närhet till havet och hamnen knyter jubileumsloppet an till handelsstaden Göteborgs historia och de tio kilometerna blir en resa genom stans äldsta och yngsta delar – från gamla Klippan, via anrika Färjenäs, till nya Lindholmen.

  Göteborgs Jubileumslopp samarbetar med internationellt meriterade hjärnforskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i projektet Brain Athletic för att samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen kring fysisk aktivitet och hjärnhälsa. Från varje startavgift går 50 kronor direkt till hjärnforskningen i Göteborg.

  – Vi stöttar forskning som visar ett samband mellan fysisk aktivitet och hjärnhälsa. Man mår ju helt enkelt bättre, både lång- och kortsiktigt, genom att hålla igång, säger Kjell Selander. Vi planerar att utveckla detta samarbete.

  Göteborgs Jubileumslopp vänder sig både till elit- och motionslöpare och arrangeras av IF Kville, GKIK och Sävedalens AIK.